Waarom?

Buro EU verzamelt veelkleurige verhalen, meningen en ideeën over Europa onder haar inwoners. We zijn een artistieke sociale interventie op straat, die door middel van haar aanwezigheid en luisterend oor bewustzijn over wat Europa is en betekent voor mensen in hun dagelijks leven, wil stimuleren.

In 2018 landt Buro EU met haar mobiele pop-up kantoor op verschillende plekken in Amsterdam Noord. Buro EU gaat in gesprek met voorbijgangers over wat inwoners van Amsterdam-Noord vinden van Europa, wat ze weten over Europa en wat ze nog hopen voor Europa.  De oogst van deze vele gesprekken presenteren we tijdens de expositie op 9 mei 2018, tijdens de Dag van Europa, in de Modestraat.

 

Voelen inwoners van Amsterdam-Noord zich eigenlijk Europeaan?
Wil
Noord uit de EU? Of mag de EU nog best even blijven?
En waarom dan? 

Dàt onderzoekt Buro EU door gesprekken op straat, in de bibliotheek, en op de markt.

Hoezo een Buro EU?
Wat ons betreft zijn er te weinig plekken waar alledaagse echte gesprekken worden gevoerd over Europa. Terwijl we in Europa voor grote uitdagingen staan. Denk aan vluchtelingen die aankloppen, de economische crisis en milieu-vraagstukken die niet aan grenzen gebonden zijn. De historisch lage opkomst voor Europese verkiezingen en recent de Brexit laat zien dat Europa voor veel mensen niet vanzelfsprekend (meer) is.

Buro EU wil door middel van haar pop-up kantoor de verhalen, meningen en vragen over Europa uit Noord verzamelen. Door onze aanwezigheid op straat, brengen we het gesprek over Europa in de wijk. Daarnaast beogen we meer bewustzijn over wat Europa betekent voor mensen te stimuleren.

Wie organiseert Buro EU?
Stefanie wordt gedreven door nieuwsgierigheid hoe mensen van alledag naar Europa kijken en hoe het het Europese ons leven wel of niet raakt. Stefanie Schuddebeurs heeft Buro EU voor Amsterdam-Noord ontwikkeld vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid en passie voor het echte gesprek. In de praktijk voerde ze de gesprekken op straat samen met collega’s Nicole en Isa.

Buro EU is de Amsterdamse versie van het artistieke project Office O.N.E. dat kunstenaar Jonmar van Vlijmen uitrolde in Tsjechie en met haar verder ontwikkelde sinds 2015.

Buro EU is een artistiek maatschappelijk project dat onderdeel is van de programmering van de Modestraat. Buro EU wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Amsterdam stadsdeel Noord en het Amsterdam Fonds voor de Kunst.

Meer over Stefanie? Zie www.deluisteracademie.nl